Verkeerscollege Brünen

“Een rijinstructeur moet het uitdagend vinden om mensen iets te leren”

Verkeerscollege Brünen is, als een van de grootste rijscholen in NL vooral een begrip in Twente. En dat al ruim 50 jaar. Naast het behalen van alle rijbewijzen is men ook gespecialiseerd in Beroepsopleidingen tot en met het MBO2 diploma voor Chauffeurs.

Dorus Brünen startte de rijschool officieel in 1961 en het groeide voortvarend. Dat René Brünen samen met zijn zus Yvonne en broer Marcel de rijschool zou overnemen was eigenlijk altijd wel duidelijk. “We hebben altijd meegeholpen, onder andere met sleutelen en de administratieve handelingen.

Of wij een andere keuze hebben gehad? Misschien wel, maar we wilden helemaal geen andere richting. Het omgaan met mensen vind ik persoonlijk namelijk enorm boeiend. Mijn zus is ijzersterk en onmisbaar in de backoffice en Marcel heeft een succesvol automatiseringsbedrijf (ISV-software) voor de rijschoolbranche neergezet.”

Verkeerscollege Brünen

Van rijinstructeur naar rijonderwijzer
“Ik heb zelf lesgegeven en in de auto merkte ik dat ik heel veel leerde van de leerlingen. Er zaten jongeren bij die werden opgeleid tot onderwijzer of leraar en van hen stak ik enorm veel op. Ze zetten me ook regelmatig aan het denken door te vragen ‘Waarom doe je het niet zo of zo?’ Ik sta altijd open voor zelfreflectie en daardoor groeide ik zelf. Het zette me bovendien aan het denken over het vak rijinstructeur.”

“Ik vind dat een instructeur iemand niet leert autorijden, maar iemand onderwijst veilig te rijden met een auto en ook op andere momenten veilig in het verkeer te begeven. Dat is een essentieel verschil. Het vak van rijinstructeur is ook iets heel anders dan bijvoorbeeld taxichauffeur. Een rijinstructeur moet het uitdagend vinden en als zorgplicht zien om leerling op te leiden tot veilige en zelfstandige weggebruiker.”

In de instructeursopleidingen vindt Brünen dit echter niet terug en ook in het reguliere MBO onderwijs is er tot op heden niets. “Ik heb het altijd vreemd gevonden dat je geen MBO4-opleiding tot rijinstructeur kunt volgen. Net zoals het te gek voor woorden is dat iedereen zo maar een rijschool kan beginnen zonder dat de antecedenten worden nagetrokken. Ik vind dat echt erg. We hebben het wel over verantwoordelijkheid en de verkeersveiligheid.”

“Rijinstructeurs hebben een belangrijke taak in de maatschappij en het beroep kan geen hobby zijn.”

Deze gedachte liet Brünen niet los. Ze zullen in samenwerking met o.a de BOVAG als eerste rijschool in Nederland in Januari 2014 starten met een geheel nieuwe MBO4 opleiding voor haar rijinstructeurs. In deze opleiding wordt onder meer uitgebreid ingegaan op ethiek, functioneren in een organisatie, het op maat begeleiden, cultuurkennis (doelgroepen), communicatie/ gesprekstechnieken en leerlingen met autisme, ADHD en andere gedragsbeperkingen

De eerste 17 rijinstructeurs bij Brünen op niveau MBO-4 zijn dus straks een feit. Zo worden de instructeurs opgeleid tot professionals met de vereiste competenties.

De recessie als uitdaging!
René Brünen is ondernemer in hart en nieren. En elke ondernemer blijft kritisch naar zijn kosten kijken. Marcel Wiggers benaderde ons op een ludieke manier met de vraag of wij geen belangstelling hadden voor een paar ‘gratis’ lesauto’s. De afspraak was snel gemaakt want het is toch een andere kijk op autokosten dan ik tot nu toe gewend was van de dealer.

Na een aantal gesprekken berekende Marcel Wiggers als snel een besparing van een paar duizend euro per auto t.o.v. de bestaande dealer. Op een wagenpark van meer dan 20 voertuigen praat je al snel over een besparing van tienduizenden euro’s. De keus was snel gemaakt en de eerste nieuwe lesvoertuigen VW Polo’s werden via Wiggers MasterCars besteld.

“Als Verkeerscollege Brünen hebben wij in Wiggers Mastercars een onafhankelijke adviseur als gesprekspartner voor ons wagenpark gevonden die in deze tijden zijn waarde laat gelden.”