Henny van der Most

Klant van het eerste uur.

“Als iemand zich 150% inzet, kan het bijna niet mis gaan.”

In april was hij de allereerste klant van Wiggers Mastercars BV. Toen kocht hij een Mercedes 55 SL AMG. En hij accordeerde met plezier de eerste factuur van het bedrijf. “Wim en Marcel doen op dezelfde manier zaken als ik. Niet lullen maar poetsen, meedenken met de klant, super service en 150% inzet. Dan gun je iemand graag een order”.

Masternews stapte een dagje in de Mercedes en reed mee.

Henny van der Most

Hennie is hot, maar zijn eerste geesteskind is niet meer. De Bonte Wever in Slagharen brandde in mei 2001 tot de grond toe af. Het alom bekende uitgaanspaleis, ontstaan uit een oude textielweverij, komt niet meer terug.

“Brand. Dat kan je als ondernemer overkomen.” Wederopbouw is uitgesloten. Problemen met de omgeving. Van der Most probeert ermee te leven dat vergunningen nodig zijn om zijn dromen te realiseren. Bureaucratie, ambtenaren. Hij zucht: ‘De Bonte Wever in Slagharen is passé. Hartstikke jammer. Hiermee begon het voor mij in 1980. Er komen nu woningen. Ik had een mooie nieuwe plek gevonden maar de provincie werkt niet mee. Dan zoeken ze het maar uit. Het is niet anders. Zijn ogen beginnen te glimmen als zijn bijzondere restaurant ‘De Koperen Hoogte’ ter sprake komt. “Een groot succes, alleen de businessclub heeft al een paar honderd leden”.

Pipo
Het is een van zijn nieuwste kunstjes onder het motto ‘hoe maak ik van niets iets’. De eerste bungalows zijn al klaar. Dit jaar gaat Pipodorp open. Het idee is gebaseerd op Pipo de Clown.

Van der Most: “Toen ik Pipo weer op tv zag dacht ik. Die containers hebben met een gebogen dak de vorm van Pipo’s woonwagen. Dat is leuk. Straks laat ik ook een Pipowagen door het dorp rijden. Kunnen de mensen ’s morgens broodjes en melk kopen.” Pipodorp (bij Beilen) opent met Pinksteren (zeshonderd euro per week, all-in) en moet uitgroeien tot een vakantieparadijs voor zowel jonge gezinnen als ‘de grijze golf’. De natuurrijke omgeving van de tot speelstad omgebouwde aardappelmeelfabriek aan het Oranjekanaal leent zich immers uitstekend voor tal van recreatiemogelijkheden voor jong en oud.

Sportauto’s
Tijd om te vertrekken richting Fun Park Meppen in Duitsland, een ander actueel project van de zakenman. De kolossale, 135 meter hoge koeltoren van de voormalige energiekrachtcentrale is op kilometers afstand zichtbaar. Van der Most heeft er al weer een nieuwe bestemming voor bedacht:

“Dat wordt een duiktoren. Abseilen kan ook.” Na Wunderland Kalkar, de nooit in gebruik genomen en door Van der Most tot attractiepark omgebouwde kernergiecentrale, is ‘Meppen’ het tweede wondertje dat door ‘Der begeisterde Hollander’ wordt verricht bij onze oosterburen. Ook in Funpark Meppen worden avontuur, gezelligheid, business, (verblijfs)-recreatie en toerisme tot een succesformule gesmeed. Met het accent op snelheid want er komen een wildwaterbaan, kartbaan en diverse racecircuits, ook voor snelle sportauto’s. “Maar daar zetten we wel iemand naast de bestuurder. We zeggen niet: hier heb je de sleutels en rijden maar”, grapt Van der Most, die in Amerika ook nog eens veertig dragsters (racemonsters) heeft gekocht om aan zijn attractiepark toe te voegen.

Entertainer
De dag eindigt in Made, met een spreekbeurt voor enige tientallen zakenlieden uit Nederland en België. Van der Most geeft een vijf kwartier durende praatshow. Zijn toehoorders liggen aan zijn voeten en krijgen kramp in de lachspieren. Uiteraard worden de ondernemers geprikkeld met de nononsense filosofie van Hennie van der Most: niet lullen maar poetsen, niet te veel vergaderen, sta niet boven maar tussen je mensen, gebruik geld niet als doel maar als middel en wees creatief. De boodschap gaat erin als koek. Van der Most blijkt behalve ondernemer ook een succesvol entertainer te zijn. Hij beantwoordt na zijn one-man-show nog enkele vragen, maakt een paar grappen, smeert de keel nog even en laat de Mercedes weer koers zetten richting Slagharen. “Ik weet zeker dat ik net weer een paar mensen aan het denken heb gezet.”

Nacht
Op de terugreis hebben we het over de kunst van de ondernemer. En zijn warme gevoel voor mensen die de stap wagen om voor zichzelf te beginnen. “Het is toch fantastisch om een startende ondernemer als Marcel te helpen met zo’n order. Dat doe je graag. En de service is gewoon top. Desnoods komt hij midden in de nacht. Dat is gewoon de juiste houding, zo moet het. Ik weet zeker dat ze het gaan redden, daar in Enschede”. Waarvan acte.