Nieuws omtrent de autobelastingplannen voor ondernemers

Onlangs kondigde het kabinet de nieuwe belastingplannen voor het komende jaar aan. Wat dat betekent voor ondernemers en hun bedrijfswagens?

Grijskentekenregeling verdwijnt

Het gaat nu toch echt gebeuren: per 1 januari 2025 verdwijnt de grijskentekenregeling voor ondernemers. Ze moeten vanaf dan bpm gaan betalen over alle bedrijfswagens die op brandstof rijden en na deze datum worden aangeschaft. Daarnaast verandert de afschrijvingstermijn van 5 naar 25 jaar.  Alle bedrijfswagens die voor 1 januari 2025 zijn aangeschaft, blijven bpm-vrij. Bovenstaande geldt overigens niet voor gehandicaptenvervoer.

Bpm berekening op basis van CO2-uitstoot

Als gevolg van de eerste maatregel komt er ook een nieuwe bpm-berekening voor bedrijfswagens. Vanaf 1 januari 2025 betaalt een ondernemer voor zijn elektrische bedrijfswagen niets, maar voor auto’s die op benzine of diesel rijden gaat dit 66,91 euro per gram CO2 bedragen. Ook moet de bpm straks worden betaald op het moment van inschrijving in het kentekenregister.

Motorrijtuigenbelasting bestelauto’s (mrb) gaat omhoog

Omdat het kabinet graag ziet dat ondernemers vaker kiezen voor een duurzaam alternatief – zoals een elektrische bedrijfswagen – wordt de mrb vanaf 1 januari 2025 langzaamaan verhoogd naar 15 procent. In 2026 gaat het om een verdere verhoging met 6,96 procent. Hoeveel een ondernemer aan belasting betaalt hangt af van het type bedrijfswagen.