Autobezitters moeten betalen voor eigen uitstoot

Afgelopen weekend zijn onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement een nieuw pakket aan klimaatwetten overeengekomen. De maatregelen houden onder andere in dat alle inwoners van de Europese Unie aan de pomp gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Dat meldt het ANP.

Als het aan de onderhandelaars ligt komt er, voor de uitstoot van broeikasgassen door het wegverkeer, een systeem van CO2-certificaten door vervuilers (ETS – Emission Trade System). Energiebedrijven en tankstations moeten betalen voor emissierechten en deze kosten rekenen ze door aan de klant. Voor mensen met een lager inkomen is er een speciaal fonds in het leven geroepen waar ze beroep op kunnen doen.

Het Europees Parlement heeft eerder al ingestemd met een verbod op verbrandingsmotoren vanaf 2035.

Sociale maatregelen

De nieuwe klimaatwetten kunnen pas worden ingevoerd als ze zijn goedgekeurd worden door de regeringen van alle lidstaten en het Europees Parlement. “De invoering van ETS voor transport en gebouwen is nodig om onze klimaatdoelen te halen, maar voor het Europees Parlement kan dit niet zonder sociale maatregelen om mensen te helpen deze transitie te maken”, aldus CDA-Europarlementariër Esther de Lange.