Is waterstof de CO2-vrije toekomst?

De wereld van waterstof is volop in ontwikkeling. In Nederland kan je op dit moment waterstof tanken in Helmond, Delfzijl, Rhoon en Arnhem, onlangs is in Den Haag het vijfde waterstoftankstation van Nederland geopend. Er liggen plannen klaar voor waterstoftanksations in Amsterdam, Breda, Pesse, Rotterdam Airport, Schiphol en Utrecht. Het doel is om zo snel als mogelijk door heel Nederland waterstof te kunnen tanken. Ook buiten Nederland groeit weer het netwerk van waterstofstations. Zo zijn er in Duitsland inmiddels 87 waterstofstations. Daar liggen al plannen om dit uit te breiden naar vierhonderd in 2023.

Wat kost waterstof tanken?

Net als bij benzine of diesel verschilt de prijs van waterstof per station. Waterstof wordt per kilo afgerekend en de gemiddelde prijs is op dit moment zo’n 10 euro. Deze prijs kun je niet vergelijken met de literprijs van benzine of diesel. Omgerekend naar het aantal kilometers dat je op die kilo kunt rijden zit de prijs voor waterstof per kilometer namelijk op zo’n beetje tussen de prijs van benzine en diesel in. Een waterstofauto heeft een relatief grote actieradius. Op een kilo waterstof kan je gemiddeld 100 kilometer rijden. Het tanken van waterstof neemt slechts 3 – 5 minuten van uw tijd in beslag.

Toyota neemt het voortouw

Als één van de weinige autofabrikanten komt Toyota met een nieuwe auto die op waterstof rijdt, de Mirai 2.0. De technologie is zeer geavanceerd, in deze auto zitten 3 tanks met waterstof. Deze worden door een brandstofkoelcelsysteem gevoed, waarin de waterstof reageert met zuurstof. Hierdoor ontstaat de elektriciteit die deze Toyota aandrijft.
De Toyota Mirai heeft een tankinhoud van 5,6 kilo, omgerekend heeft de auto daarmee een actieradius van 650 kilometer. De prijs die je betaalt voor een volle tank zal rond de € 60,- liggen.

Concurrentie met fossiele brandstoffen

De Toyota Mirai heeft een tankinhoud van 5,6 kilo, omgerekend heeft de vierwieler daarmee een actieradius van 650 kilometer. De prijs voor een volle tank ligt rond de 60 euro. Kortom: dit komt overeen met benzine of diesel. Er is wel een groot verschil: uit de uitlaat van een waterstofauto komt enkel water. De verwachting is dat de productie van waterstof in de toekomst goedkoper wordt en veel harder gaat concurreren met fossiele brandstoffen. De vanaf prijs van deze revolutionaire auto is €65.995.

We zijn erg benieuwd naar de ontwikkelingen omtrent waterstof. Daarentegen hopen we dat het rijden en aanschaffen van een auto een emotionele kwestie blijft. Het is immers nog steeds een grote jongensdroom.

Toyota Mirai