De laatste der Mohikanen

Lamborghini Huracan STJ

Lamborghini STJ

Lamborghini zwaait af met een speciaal model

De laatste der Mohikanen, de Lamborghini Huracan STJ. Een extreem zeldzaam exemplaar. Wanneer we het over limited editions en bijzondere auto’s hebben, dan rollen daar meestal een stuk of 1.000 à 2.000 van de band. Want het ontwikkelen van deze auto’s is nu eenmaal een kostbaar proces.

Toch sluit Lamborghini af met een wel zeer zeldzame Huracán. Van de Lamborghini STJ worden naar verluidt slechts 10 stuks geproduceerd! Wilt u een Lamborghini STJ bestellen? Dat is helaas niet mogelijk, alle exemplaren zijn door Lamborghini vergeven aan een selecte groep Lamborghini-verzamelaars.

Is dit dan écht de allerlaatste Huracan? Dat is al vaker genoemd, maar er kwam telkens weer een speciale uitvoering bij. Zo kwam er onlangs nog een Lamborghini Huracan Sterrato en Huracan Technica op de markt. Maar dit keer lijkt het echt zo te zijn, op de officiële website van Lamborghini staat dan ook: LAMBORGHINI HURACÁN STJ: “THE LAST DANCE”. In het persbericht wordt ook nadrukkelijk benoemd dat dit het afscheid is van de iconische V10. Maar kijk niet vreemd op, als er nog een speciale one-off Lamborghini Huracan verschijnt.

Achterkant Lamborghini Huracan STJ

Wat is er bijzonder aan de Lamborghini Huracan STJ?

Wanneer we kijken naar het uiterlijk van de STJ, valt direct op dat hij erg veel lijkt op de Lamborghini Huracan STO. Sterker nog, de verschillen zijn ook echt minimaal! Vandaar dat het waarschijnlijk ook mogelijk was om slechts 10 exemplaren te maken. Maar wat zijn dan precies de verschillen?

Dat zit hem voornamelijk in hele kleine details die de aerodynamica van de auto verbeteren. Volgens Lamborghini is de aerodynamica van de STJ 10% beter ten opzichte van de STO. Dit komt mede door de zogenoemde carbon flicks die we aan de zijkant van de bumper vinden. Daarnaast is de hoek van de achtervleugel met 3° versteld ten opzichte van de STO. Het maximale vermogen blijft gelijk, namelijk: 640 pk en een koppel van 565 Nm.

De mechanische grip is volgens Lamborghini aanzienlijk vergroot door een set van vier verstelbare, uit de racerij afkomstige schokdempers. Daarnaast krijgt hij nog een speciale set Bridgestone-banden. Was dat alles? Ja, dat was alles. Maar volgens Lamborghini mag je verwachten dat je met de STJ behoorlijk wat sneller over het circuit gaat dan in een STO. Volgens de eigen test op het Nardò Technical Center Handling Circuit was de Lamborghini Huracan STJ maar liefst 1 seconde per ronde sneller. En dat is in racebegrippen natuurlijk een eeuwigheid!

Dit was hem dan, de laatste der Mohikanen, met de Lamborghini Huracan STJ wordt een tijdperk afgesloten. Wij zijn erg benieuwd naar de opvolger! Bekijk onze collectie Lamborghini hier!

Lamborghini appendages (flicks) Carbon fiber aerodynamic appendages (flicks)

 

Bron: Lamborghini